Pluszakowe Pogotowie w SP 34 w Rybniku

W Szkole Podstawowej nr 34 z Oddziałami Integracyjnymi w Rybniku odbyło się Pluszakowe Pogotowie, czyli zajęcia z pierwszej pomocy adresowane do uczniów klas pierwszych szkół podstawowych, zorganizowane przez Fundację Kumak. Program zajęć został specjalnie dobrany do dzieci w tym wieku.

Reanimacja pluszaka
Uczniowie podczas zajęć na przygotowanych stanowiskach poznawały podstawowe zagadnienia związane z udzielaniem pomocy przedmedycznej oraz zachowaniem się w sytuacjach wymagających wezwania odpowiednich służb. Pierwszaki nauczyły się między innymi rozpoznawać czy dana osoba oddycha oraz jak skorzystać z pomocy drugiej osoby podczas resuscytacji krążeniowo-oddechowej. Każdy z pierwszaków przeprowadzał masaż serca najpierw na dużym pluszowym misiu, a następnie na prawdziwym fantomie. Dzięki temu mógł się zaznajomić z oporem jaki stawia klatka piersiowa człowieka oraz w jakim miejscu ją uciskać.

Nie tylko reanimacja
Podczas zajęć wykorzystano specjalny telefon, na którym uczestnicy warsztatów najpierw musieli wybrać numer alarmowy, a następnie po połączeniu wezwać pomoc. Obecny na zajęciach był dyspozytor służb ratunkowych. Dzieci musiały precyzyjnie opisać zdarzenie przedstawione na planszy, poinformować ile osób jest poszkodowanych oraz gdzie doszło do wypadku czy pożaru. Następnie każdy uczeń poznał podstawy zakładania opatrunku. Wszystkie dzieci wzięły też udział w drogowych zgadywankach oraz zapoznały się ze znakami drogowymi podczas gry w memory XXL.

To procentuje
Zwieńczeniem „Pluszakowego Pogotowia” było zwiedzanie karetki i zapoznanie się z jej wyposażeniem. Dzieci zobaczyły defibrylator, mogły przymierzyć kołnierz ortopedyczny oraz zajrzeć do schowków w pojeździe. Dlaczego inicjatywy takie jak Pluszakowe Pogotowie są tak potrzebne? Umiejętność ratowania ludzkiego życia jest bezcenna i będzie procentować przez kolejne lata. Z badań przeprowadzanych w ostatnim czasie wynika, że dziś wielu dorosłych boi się udzielać pierwszej pomocy lub zwyczajnie nie potrafi jej udzielić. Zajęcia przeprowadzane w ramach Pluszakowego Pogotowia mają sprawić, że uczestnicy nie będą przechodzić obojętnie obok nieprzytomnych osób, a gdy będzie trzeba, przeprowadzą skuteczną reanimację i powiadomią odpowiednie służby.

Projekt pod nazwą „Pluszakowe Pogotowie” realizowany przez Fundację Kumak jest współfinansowany przez Miasto Rybnik.